Apunt 17. Hondurenyes en resistència: dades contra l’escassetat

País: Hondures

Temàtica: Cop d’estat i repressió

“Ni golpe de estado, ni golpes contra las mujeres” és el lema del moviment Feministas en resistencia sorgit a Hondures després del cop d’estat que va destituir el president Manuel Zelaya i va trencar l’ordre constitucional el 28 de juny de 2009.

Després del cop les vulneracions dels drets humans de les dones han augmentat considerablement i han estat denunciades per la Red de Mujeres Comitzahual, la Red de Escritoras Feministas, el Comité de Familiares Detenidos Desaparecidos en Honduras (COFADEH), el Frente Nacional de Abogadas y Abogados Contra el Golpe de Estado, el Centro de Derechos de la Mujer i el moviment aglutinador Feministas en resistencia. No obstant això, hi ha hagut un escàs reflex en els mitjans espanyols.

Punt àlgid

Segons dades de la Fiscalia de la Dona, gairebé la meitat de les morts violentes de dones ocorregudes el 2009 es van produir durant els tres mesos i mig següents al cop. Al seu torn, el COFADEH compta amb una llista de les agressions de policies i militars contra les activistes.

La incorporació militant de les dones de totes les edats en la defensa dels seus drets s’ha trobat amb una repressió carregada de trets masclistes.

L’informe “Violaciones a los Derechos Humanos de las Mujeres después del golpe de estado en Honduras” presentat per Feministas en resistencia, afirma:

“La represión que se ejerce contra nosotras las mujeres tiene la característica que va dirigida hacia nuestro cuerpo sexuado, hacia nuestra condición de mujeres”.

El moviment també ha denunciat “un ampli nivell de vigilància i control per part dels militars i policia sobre els moviments i accions de les dones involucrades en la resistència”, així com amenaces amb “al·lusions sexuals violentes”.

Assassinat ignorat

El passat mes d’agost va ser assassinada Teresa de Jesús Flores, dirigent de la Organización Campesina de Honduras (OCH). El seu cos va ser trobat amb diversos trets i senyals de tortura. En una entrevista radiofònica, Daysi Flores va al·ludir al seu destacat paper de dirigent com a causa de la seva mort.

Feministas en resistencia va acusar el govern de Porfirio Lobo Sosa de ser “responsable directe de l’escalada de violacions dels drets humans de les dones en resistència, ja que no veiem la menor evidència de voler investigar i castigar aquests crims”.

Aquesta informació ha estat recollida en blocs i mitjans de comunicació digitals com, per exemple, el portal Cibersivas o el diari Tercera Información.

Aquí tens alguns enllaços d’interès:

http://feministascrenresistenciaalgolpe.blogspot.com/

http://feministascontraelgolpehn.blogspot.com/

http://www.cibersivas.net/audios/daysi_flores.mp3

http://www.tercerainformacion.es/spip.php?article17588

http://www.cofadeh.org/

 

Anuncis