Apunt 15. Què cal explicar sobre la violència i les dones salvadorenques?

País: El Salvador

Temàtica: Violència i accés a la justicia

L’agència mexicana Comunicación e Información de la Mujer (CIMAC) ha realitzat una detallada cobertura informativa durant el present any 2010 de la violència patida per les dones a El Salvador.

El conflicte armat que va sacsejar el Salvador del 1981 al 1992 va deixar darrera seu un alt nombre d’assassinats, violacions i agressions contra les dones. El CIMAC ha denunciat les diferents violacions dels seus drets que les dones porten patint des de llavors:

Impunitat i accés a la justicia

El 15 d’abril de 2010, Lucía Lagunes Huerta, enviada del CIMAC a San Salvador publicava el següent:

“La impunidad y la falta de una respuesta oportuna y efectiva para las sobrevivientes de violencia misógina, ha provocado que en una década en El Salvador se incremente en 200 por ciento el feminicidio, con lo cual se coloca como la segunda nación de mesoamérica con mayor tasa de asesinatos de mujeres”.

En el mateix article es recullen les declaracions de Fátima Naranjos, portaveu de la Red Feminista i integrant de l’organització Las Dignas, que ha destacat que “malgrat els avenços legislatius a nivell internacional, la impunitat és un fet greu que atempta contra el cos i la vida de les dones”. Així mateix Naranjos ha assegurat que la violència exercida contra les dones té l’objectiu de generar por: “Perquè els nostres cossos, segueixen sent vistos com propietat d’altres, els qui poden fer amb ells el que vulguin”.

En un altre article publicat pel CIMAC el 23 d’abril, Carolina Velázquez descrivia amb claredat la principal diferència entre la violència patida per les dones i els homes a El Salvador:

“Aquí las mujeres y los hombres no sufren por igual los delitos ni son víctimas del mismo tipo de delito: ellas han vivido una recurrente violencia familiar, maltrato durante la infancia, violación, agresiones sexuales y muertes violentas, ellos mueren principalmente a causa de un homicidio”.

En el mateix text, l’advocada Silvia Juárez afirmava que “la violència contra les dones és més que un fet delictiu, perquè les dones han enfrontat una violència històrica, amb un enorme mantell d’impunitat. Per això, el dret a una vida lliure de violència neix com una reivindicació davant d’una demanda històrica de les dones”.

En ambdues notícies el CIMAC se centra en el sistema de protecció legal que ha de garantir l’accés a la justícia de les dones víctimes de violència proporcionant una resposta satisfactòria que inclogui:

– Tipificar el feminicidi i acabar amb la impunitat.

– Involucrar tots els actors i actores socials i totes les institucions de l’Estat.

– Trencar amb “el silenci, l’omissió, la negligència, la complicitat i la col·lusió d’autoritats encarregades de prevenir i eradicar aquests crims” (CIMAC, 23 d’abril).

– Transformar les víctimes en subjectes de dret.

– Evitar la victimització i revictimització per part de les persones del servei públic.

A més, les associacions de dones salvadorenques reclamen una Llei Integral per l’accés de les dones a una vida lliure de violència que garanteixi els següents aspectes:

– Prevenció

– Rescabalament i reparació

-Atenció integral per a la recuperació de les víctimes de violència sexual, psicològica i física

– Persecució i sanció

El 4 de juny, el CIMAC publicava un nou article on es posava de manifest que les agressions i l’escàs accés als serveis de salut de les salvadorenques han provocat “un increment dels embarassos de nenes de 10 anys víctimes de violació”, una alta taxa de mortalitat materna i nombrosos casos de càncer cèrvic uterí que s’ha convertit en una de les majors causes de mort entre les dones a El Salvador.

“En análisis, las feministas indicaron que la violencia hacia las mujeres, representa un grave problema de seguridad y salud pública. Los asesinatos de mujeres por razones de género (feminicidios) han aumentado desmesuradamente. En 2008 se registraron 348 feminicidios, en 2009, 581 y en este año 2010 van 213 asesinatos, según datos del Instituto de Medicina Legal”.

Memòria històrica i noves guerres

El conflicte armat va deixar empremtes fins ara inesborrables en la vida de les salvadorenques que conviuen amb el llast de la violència. Durant la guerra moltes d’elles van haver de combinar el rol de combatents amb el de mares. Avui dia, associacions com Las Mélidas treballen a El Salvador donant atenció psicològica a aquestes dones de 40-50 anys que encara lluiten per superar les seqüeles que els va deixar el conflicte, mentre les mares fan rebrotar la violència i les agressions sobre les noves generacions de dones.

Encara que ja el 16 d’abril l’agència Europapress advertia dels vincles entre la Mara Salvatrucha i el grup de narcotraficants mexicans Los Zetas, pocs són els exemples que es poden trobar a la resta de mitjans de comunicació sobre la violència que s’exerceix sobre les dones a El Salvador, però podem rescatar un exemple de la BBC sobre la violència que les mares exerceixen contra les dones. El 2 de juny, Eric Lemus va escriure a BBC Mundo:

“Las pandillas 18 y Mara Salvatrucha han modificado en los últimos meses el patrón para eliminar a sus víctimas, que en su mayoría son mujeres y menores de edad”.

En el mateix article trobem les declaracions d’un membre de la Fiscalia de San Salvador: “Hay un aumento en la brutalidad con la que mueren las mujeres porque por lo general estos casos están relacionados con una orden emitida por un jefe que pide venganza por celos o ajuste de cuentas. Entonces, el grado de barbarie es cada vez peor”.

Aquí tens els enllaços a les diferents peces:

http://www.amecopress.net/spip.php?article4136

http://www.bbc.co.uk/mundo/america_latina/2010/06/100601_0351_maras_fosas_ao.shtml

http://www.cimacnoticias.com/site/index.php?id=42717&print=1&no_cache=1

http://www.cimacnoticias.com/site/10041504-Campana-de-Acceso-a.42226.0.html

http://www.cimacnoticias.com/site/10042301-En-9-anos-se-increm.42307.0.html

http://www.cimacnoticias.com/site/10060409-Acciones-a-favor-de.42751.0.html

http://www.europapress.es/latam/sociedad/noticia-salvador-funes-alerta-presencia-zetas-salvador-sellar-alianza-maras-locales-20100416184808.html

Anuncis