Apunt 12. Jurista congolesa ignorada pels mitjans generalistes

País: Congo

Temàtica: Activisme

El 7 de juliol el setmanari La Directa va publicar una entrevista, realitzada per Iris Boadella, a l’advocada congolesa i defensora dels drets humans Cathy Kathungu Furaha.

Kathungu és directora de l’Associació de Dones Juristes pels Drets de la Dona i els Nens i presidenta de la plataforma Gadhop (Grup d’associacions de defensa dels drets humans i la pau). Ella va ser a Espanya per participar al Primer Seminari Internacional sobre la República Democràtica del Congo (RDC) “50 anys després de la indepèndencia”, celebrat a Barcelona.

A l’entrevista l’advocada exposa la dificultat de treballar al Congo pels drets humans, principalment en la denúncia de la violència sexual contra les dones, agresiones que podes ser qualificades com a crims de lesa humanitat.

ASPECTES A DESTACAR

La peça revela la poca efectivitat de les autoritats congoleses en jutjar i sancionar delictes de violència sexual. A més emfasitza la necessitat d’atendre la demanda de justícia de les víctimes.

Tal com es veu a les cites següents:

a. Dones sol·liciten acompanyament

“En els casos de les víctimes de violència sexual, hi ha dones que han trencat el silenci, malgrat la dicotomia entre el dret escrit i el dret tradicional. Aquestes dones han denunciat y ens han demanat acompanyament”.

b. Justícia sense reparació efectiva.

“Hem arribat a obtenir judicis, desgraciadament, són pocs els autors que compleixen les seves penes, no ha execució d’aquests judicis en termes de reparació a les víctimes. Per exemple, des de 2006 hem acompanyat més de 350 casos de violència sexual a la justícia. Però, només una de les víctimes ha obtingut reparació. Per què? Perquè els autors són o bé pobres o militars, agents de l’estat, que han estat condemnats i el mateix estat ha de pagar la reparació a les víctimes, però no ho fa. Llavors ens trobem molts casos “de acords amistosos” [sense una reparació justa]. Tot i que la llei prohibeix aquests acords per determinades matèries penals, com la violència sexual”.

c. Congo: capital de la violència sexual

“Encara tenim molt per fer i no hem de victimitzar més a la víctima, sinó que li hem de donar suport perquè pugui continuar amb la seva pròpia vida. Actualment, s’ha classificat  la RD del Congo com la la capital de la violència sexual del món, i les víctimes d’aquestes violències tenen dret a la reparació, tenen dret a la dignitat”.

CONSIDERACIONS

Els organitzadors del seminari sobre El Congo afirmen que van fer una difusió de l’esdeveniment i que van informar de la disposició Cathy Kathungu a oferir entrevistes durant els cinc dies que va estar a Barcelona. Dels mitjans convocats només Com Ràdio en el programa “Tots x Tots”, conduït per Siscu Baiges, s’hi va interessar; així com la revista de l’Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament també li va dedicar espai.

Els mitjans de més difusió a Espanya han informat molts escassament de la violència que es viu a la RDC. La visita de Cathy Kathungu permitia conèixer de primera mà la realitat que viuen les dones del país.

Aquest és el link a l’entrevista feta per Baiges a Com Radio. Una versió en vídeo  i extensa:

http://blocs.lamalla.cat/bloc/siscubaiges/post/catherine_kathungu_furaha_i_les_dones_a_la_rdcongo

Anuncis