APUNTS

A cada subapartat d’aquesta secció podràs trobar els diferents Apunts que l’equip del OMAD-CAV ha elaborat com a part de la seva tasca com a observatori dels mitjans de comunicació i les agressions contra les dones en contextos d’alta violència a tot el món. Esperem que siguin del teu interès.

APUNT 18. LA VIOLÈNCIA SEXUAL TRACTADA PELS MITJANS COM UN SIMPLE ESDEVENIMENT

País: Colòmbia

Temàtica: Violència sexual

Mitjà: Diaris i revistes colombianes

Aquesta fitxa no es refereix a l’anàlisi d’una cobertura, notícia o reportatge, sinó que hi sintetitzem un estudi de diaris i revistes colombianes, sobre la violència sexual perpetrada en el marc del conflicte armat intern.

Llegir més

APUNT 17. HONDURENYES EN RESISTÈNCIA: DADES CONTRA L’ESCASSETAT

País: Hondures

Temàtica: Cop d’estat i repressió

Mitjans: Diversos

“Ni golpe de estado, ni golpes contra las mujeres” és el lema del moviment Feministas en resistencia sorgit a Hondures després del cop d’estat que va destituir el president Manuel Zelaya i va trencar l’ordre constitucional el 28 de juny de 2009.

Llegir més

APUNT 16. UN MODEL PER ALS REPORTATGES DE FONS: SREBRENICA

País: Balcans

Temàtica: Dones supervivents de la massacre de Srebrenica

Mitjà: El Mundo

15 anys després de la fi del conflicte dels Balcans, les dones bosnianes encara busquen els familiars morts en la massacre de Srebrenica per enterrar-los. Les dificultats del dia a dia de les dones en la postguerra de la ciutat, bosniana d’origen, que pertany avui a la República Srspska de Bòsnia i Hercegovina són poc espectaculars i llunyanes pel ciutadà mig del nostre país. En contra dels valors noticiables més comercials pels quals es guien la majoria de mitjans de referència, el reportatge d’Alfons Rodríguez, publicat el passat 18 de setembre al suplement ‘Yo Dona’ del diari El Mundo és positiu perquè aprofita el recurs de la xifra rodona de l’aniversari de la pau de Dayton per visibilitzar i tornar a posar d’actualitat els 15 anys de lluita de les dones bosnianes.

Llegir més

APUNT 15. QUÈ CAL EXPLICAR SOBRE LA VIOLÈNCIA I LES DONES SALVADORENQUES?

País: El Salvador

Temàtica: Violència i accés a la justicia

Mitjans: CIMAC, BBC

L’agència mexicana Comunicación e Información de la Mujer (CIMAC) ha realitzat una detallada cobertura informativa durant el present any 2010 de la violència patida per les dones a El Salvador.

Llegir més

APUNT 14. CUATRO i CNN+ Sí que fan ressò DE LeS DENúNCIeS DE VIOLèNCIA SEXUAL a KIRGUIZISTaN

País: Kirguizistan

Temàtica: Informació desatesa

Mitjans: Cuatro i CNN+

Entre els dies 11 i 14 de juny es van produir violentes pugnes a Kirguizistan entre la població kirguís i uzbeka, aquesta última l’ètnia minoritària del país de l’Àsia central. El resultat va ser de més de 400 mil refugiats i 200 persones mortes, segons les xifres més moderades. Els mitjans espanyols van cobrir aquests fets en els seus informatius però hi va haver un angle de la informació del què molt pocs en van fer ressò: la denúncia sobre violència sexual.

Llegir més

apunt 13. qui protegeix les protectores?

País: Afganistan

Temàtica: Protecció de les dones soldat

Mitjà: El Mundo

La defensa dels drets humans de les dones afganeses que vivien sota el règim talibà va ser un dels arguments que l’administració de Georges W. Bush va utilitzar per declarar la guerra a l’Afganistan l’any 2001. El burka va ser presentat com a sinònim d’opressió i el missatge va ser repetit fins la sacietat en la majoria de mitjans de comunicació occidentals. Un cop acabada la guerra, la vigent manca de drets de les dones afganeses ha perdut visibilitat en les pàgines de l’actualitat.

Llegir més

APUNT 12. jURISTA CONGOLESA IGNORADA PELS MITJANS GENERALISTES

País: Congo

Temàtica: Activisme

Mitjà: Setmanari La Directa

El 7 de juliol el setmanari La Directa va publicar una entrevista, realitzada per Iris Boadella, a l’advocada congolesa i defensora dels drets humans Cathy Kathungu Furaha.

Kathungu és directora de l’Associació de Dones Juristes pels Drets de la Dona i els Nens i presidenta de la plataforma Gadhop (Grup d’associacions de defensa dels drets humans i la pau). Ella va ser a Espanya per participar al Primer Seminari Internacional sobre la República Democràtica del Congo (RDC) “50 anys després de la indepèndencia”, celebrat a Barcelona.

Llegir més

APUNT 11. “DONES I NENS PRIMER”

País: Tailàndia

Temàtica: Dones i camises roges

Mitjans: El País, ABC i La Vanguardia

Entre els dies 16 i 23 de maig del 2010, els diaris El País, ABC i La Vanguardia van cobrir les protestes dels camises roges contra el govern de Tailàndia i el seu desallotjament. Els camises roges provenen la majoria de zones rurals o urbanes pobres i demanen reformes polítiques i socials per aconseguir una societat més justa. Hi ha tres aspectes destacats.

Llegir més

Apunt 10. un programa de televisió ressalta els èxits de les organitzacions de dones

País: Mèxic (Ciudad Juárez)

Temàtica: Mobilització social

Mitjà: Televisió Espanyola – La 2

Dimecres 2 de juny del 2010 el programa “Para Todos la 2” de La 2 de Televisió Espanyola, conduït per Montse Tejero i Juanjo Pardo, va dedicar un bloc de dotze minuts a les víctimes del feminicidi a Ciudad Juárez (Mèxic).

Llegir més

APUNT 9. bUIT A LES RÀDIOS

País: Tots

Temàtica: Buit

Mitjans: RNE, SER, COPE i Onda Cero

Entre el 24 de juny i el 26 de juliol de 2010, les pàgines web de les cadenes de ràdio RNE, COPE, SER i Onda Cero no van oferir cap titular sobre la situació de les dones en contextos d’alta violència.

Llegir més

 

Apunt 8. Haití, després del desastre II. (Aspectes ambivalents)

País: Haití

Temàtica: Agressions sexuals i drets de les dones

Mitjans: El País, El Periódico i Público

L’àmplia cobertura de les conseqüències desencadenades pel terratrèmol que va sacsejar Haití el passat 12 de gener va permetre posar la dona haitiana en el punt de mira de l’actualitat internacional. La setmana passada es destacaven els aspectes positius de tres reportatges diferents (Francisco Peregil a El País el 25 de gener; Mayka Navarro a El Periódico de Catalunya l’11 d’abril i Daniel Lozano a Público el 3 de juny) dins l’extensa cobertura informativa dels resultats del sisme. Però, tot i que molts periodistes van aprofitar positivament l’oportunitat d’informar, s’han detectat dos aspectes ambivalents que podrien ser millorats.

Llegir més

apunt 7. haití, després del desastre I. (aspectes positius)

País: Haití

Temàtica: Agressions sexuals i drets de les dones

Mitjans: El País, El Periódico i Público

El passat 12 de gener, el terratrèmol que va sacsejar Haití va posar el país en el punt de mira de l’actualitat internacional. L’àmplia cobertura va permetre informar de l’alt grau de violència, abandó, oblit,  racisme i menyspreu que patien les dones i nenes haitianes, agreujat exponencialment arran del sisme. Destaquen tres reportatges publicats a tres diaris diferents separats per aproximadament tres mesos de diferència. Es tracta dels reportatges de Francisco Peregil publicat a El País el 25 de gener, el de Mayka Navarro a El Periódico de Catalunya l’11 d’abril i el de Daniel Lozano a Público el 3 de juny.

Llegir més

Apunt 6. Un mínim de temps per a informar

País: Guatemala

Temàtica: Reportatges sobre dones i violència

Mitjans: TVE (Canal 24 horas)

El terror, el crim i la violència assetgen les dones de Ciutat de Guatemala, capital del país centreamericà on el narcotràfic actua sense control. La periodista de Televisió Espanyola Montserrat Boix va elaborar un reportatge que mostra com l’urbs guatemalenca està presa per la violència.

Llegir més

Apunt 5. Commemorar i actualitzar

País: Mèxic (San Salvador Atenco)

Temàtica: Repressió a dones

Mitjans: El Mundo

El 4 de maig de 2006, 26  dones van ser agredides sexualment per policies federals i estatals durant el trasllat en autobús que les portava a la presó després d’haver estat detingudes il·legalment al poble de San Salvador Atenco (Mèxic). Les detingudes, obligades a tenir el cap cobert en tot moment, van ser apilades les unes sobre les altres sobre el terra del vehicle després d’haver estat  apallissades. Eren colpejades amb violència cada vegada que es movien i sota insults i amenaces algunes van ser violades i a d’altres les van vexar i agredir mitjançant la introducció d’objectes als genitals durant un trajecte que normalment dura dues hores i que, en aquest cas, en va durar sis cosa que no tenia més objectiu que desorientar i augmentar el terror de les detingudes. Un cop van arribar a la presó, quatre d’elles –estrangeres-, van ser expulsades als països d’origen i la resta va quedar incomunicada i injustament tancada al penal, privada d’assistència mèdica i legal. Quatre anys després dels esdeveniments, cap dels responsables, ni físics ni intel·lectuals, han estat processats.

Llegir més

Apunt 4. Humanitzar les persones immigrants

País: Mèxic

Temàtica: La frontera

Mitjans: Público

El passat 29 d’abril, el diari Público recollia el reportatge de Mercè Cabanas sobre la denúncia d’Amnistia Internacional contra els abusos que pateixen les persones provinents del centre i del sud d’Amèrica  que emigren a Mèxic o que creuen el país per arribar als Estats Units. Humanitzar un col·lectiu és oferir perspectiva de gènere encara que no es parli només de dones ja que la violència a la que s’enfronten els immigrants indocumentats és el context on s’emmarca la vulnerabilitat a la qual les dones estan més exposades.

Llegir més

Apunt 3. El vet a les qüestions incòmodes

País: Europa / Amèrica Llatina i el Carib

Temàtica: Feminicidi i relacions internacionals

Mitjans: El Periódico, Público, El Mundo, El País, La Jornada i CIMAC

El passat 18 de maig de 2010 es va celebrar a Madrid la VI Cimera Amèrica Llatina i el Carib-Unió Europea que va congregar dirigents de 60 països. Molts són els temes d’importància que es podrien haver tractat, però els únics acords que es van assolir es limiten al terreny comercial i al lliure comerç.

Llegir més

Apunt 2. Visibilitzar un feminicidi poc mediàtic

País: Guatemala

Temàtica: Feminicidi

Mitjans: El Mundo

El passat 21 d’abril, la versió electrònica del diari El Mundo publicava un reportatge d’Isabel Munera sobre el feminicidi (assassinats de dones que queden impunes gràcies a la inacció de l’estat) a Guatemala. Ciudad Juárez, a Mèxic, és coneguda pel fenomen, però no així la resta de llocs en què també succeeix. Per aquest motiu, OMAD-CAV observa set dimensions positives del reportatge.

Llegir més

Apunt 1. Narco vídeos

País: Mèxic

Temàtica: Narcotràfic

Mitjans: Cuatro, La Sexta i El Mundo

El Blog del Narco és una web que informa sobre la manera d’actuar del crim organitzat i de la guerra entre els càrtels de la droga a Mèxic. Segons els seus creadors, “els mitjans de comunicació i el govern intenten fer veure que a Mèxic NO PASSA RES”, i per això han decidit informar sobre el que realment passa al país.

Llegir més

Anuncis